Valtion velanotto kannattaisi tässä.

Eilen saimme lukea Hesarista, että Metsä Group suunnittelee Kemiin tehdasinvestointia, joka olisi toteutuessaan yksi Euroopan suurimmista sellutehtaista. Se työllistäisi lähes 3 000 ihmistä ja maksaisi 1,5 miljardia euroa. Rakennusvaiheessa työllisyysvaikutus olisi 10000 miestyövuotta. Tehdas tuottaisi biotuotteita ja pyörisi kokonaan uusiutuvalla energialla.

Asiassa on vain yksi ongelma. Valtavan raaka-aine-ja tuotemäärän määrän liikuttelu kannattavasti ei onnistu nykyisellä Suomen liikenneverkostolla. Valtion tulisi investoida teiden, rautateiden ja satamien parantamiseen ehkä 200-300M€. Vastaavia investointeja voisi syntyä muuallekin, jos valtio hoitaisi rapautuvan infrastruktuurimme kuntoon ja panostaisi asianmukaisesti soveltavaan tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan. Tällä tavalla päästäisiin irti näivettävästä leikkauspolitiikasta. Tämä kuitenkin voi vaatia valtion velanoton lisäämistä.

Suomessa on ollut vallalla markkinaliberaali oikeistosuuntaus, jonka mukaan valtio velkaantuu koko ajan liikaa ja siksi valtion menoja on leikattava eikä velkaa saa missään nimessä ottaa. Tämän monen ekonomistinkin kannattaman ideologian mukaan ilmeisesti Metsä Groupin tehdasta ei voi toteuttaa, jos rahaa ei löydy ilman velanottoa.

Asia on tietenkin täysin päinvastoin. Kannattavat investoinnit on toteutettava vaikka lainarahalla, joka maksetaan tulevilla tuotoilla pois. Tämä investointi on valtiolle selvästi kannattava, vaikka tehdas rakennetaankin kaupungistumisintoilijoiden pettymykseksi pohjoiseen kehä kolmosen taakse. Tehdas on myös hyvä esimerkki koko Suomen kehittämisestä ja kaikkien mahdollisuuksien hyödyntämisestä, joka ei onnistu, jos väki ajetaan vuokrakolosseihin Helsingin lähiöihin.

Sipilän hallituksen leikkaukset tutkimus ja innovaatiorahoituksessa olisi uuden hallituksen peruttava ja panostettava erityisesti uusien biotuotteiden ja uusiutuvan energian t&k:n. Vaikka sitten lainaamalla rahat. Ne palautuvat valtiolle moninkertaisina.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu