Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Ilmastopelottelun lyhyt historia ja syyt. Ei syytä panikoida.

Kun meitä on taas vaadittu panikoimaan pikaisen maailmanlopun edessä, on syytä palauttaa mieleen, että kyse ei ole uudesta vaan säännöllisesti toistuvasta ilmiöstä historiassa. Pari esimerkkiä:

1982 YK:n ympäristökokouksessa esitettiin virallinen ennuste, että maailmaa kohtaa ydinsotaan verrattavissa oleva ympäristökatastrofi muutamassa kymmenessä vuodessa elleivät hallitukset toimi heti. Totaalinen ja palautumaton tuho iskisi viime vuosisadan vaihtumiseen mennessä, ellei ryhdyttäisi kiireellisiin toimiin.

https://news.google.com/newspapers?id=o5tlAAAAIBAJ&sjid=TYwNAAAAIBAJ&pg=...

No onneksi tuhoa ei tullut. Tuossa ennusteessa tuhon olisi pitänyt aiheuttaa uutisessa tarkemmin määrittelemätön ympäristön huononeminen, jolla kai viitattiin jätteisiin, sademetsiin ja biodiversiteetin heikkenemiseen ja vastaaviin tekijöihin.

YK lisäsi löylyä sitten vuonna 1989 toteamalla, että CO2 pitoisuuden aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena meriveden pinnan nousu pyyhkäisee kansakuntia pois maan pinnalta, ellei kehitystä pysäytetä ennen vuotta 2000. Aikaa annettiin kymmenen vuotta, jonka jälkeen kaikki olisi myöhäistä.

https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

Pelottelu syö tutkijoiden uskottavuutta pitkässä juoksussa. Jos tätä jatketaan, ei kukaan usko pian silloinkaan, kun olisi syytä uskoa.

Pelotteluun lienee kaksi syytä. Halutaan korostaa oman alan merkitystä päättäjille, jotta oma vaikutusvalta kasvaisi ja omaan tutkimukseen ohjautuisi enemmän rahaa.

Poliittisesti voidaan myös hakea hyötyä omalle uralle. Vuonna 2006 Al Gore julkaisi elokuvan ”An Inconvenient Truth”, jonka Gore summasi sanomalla, että meillä on aikaa kymmenen vuotta (2016 asti), jonka jälkeen paluuta ei ole (!?). Kuullostaa pelottavalta mutta mitähän hra Gore tarkoitti? Nyt vuonna 2019 ihmiskunta on paremmissa voimissa kuin koskaan päättämään tekemisistään.

https://www.cbsnews.com/news/2006-al-gore-does-sundance/

Toinen syy liittyy epävarmojen ihmisten psyykeeseen. Kauempana historiassa on odotettu jumalolennon saapuvan palauttamaan ihmiskunnan syntinen elämä raiteilleen. Elämä on tuhansia ja satoja vuosia sitten ollut ankaraa ja epävarmaa, joten varmuuden odotus on ollut ymmärrettävää. Olosuhteet ovat nykyään helpommat mutta maailmaan, tietoon ja tutkimukseen erityisesti liittyy aina edelleen epävarmuus, jota on vaikea kestää, koska ihminen luontaisesti pyrkii epävarmuudesta eroon. On helpompi elää, jos ratkaisut ovat selvät eikä niitä kyseenalaisteta. Tämä on tyypillistä lapsille, jotka voivat saada raivarin heidän ajatustensa kyseenalaistamisesta. Varmuuden kaipuuseen perustui osin myös 30-luvulla natsismin nousu.

Tämän vuoksi myös mielellään ihastutaan viattomaan lapseen, joka poistaa epävarmuuden ja kertoo totuuden. Kaikki muistavat itämään tietäjät, jotka tulevat kumartamaan jeesuslasta.

Paras mahdollinen mutta epävarma tieteellinen tieto kertoo, että ilmasto muuttuu ja ihmisellä todennäköisesti on vaikutusta muutokseen. Ihmisen vaikutuksen suuruudesta on epävarmuutta. Arvailut maailman tuhoutumisesta nopeasti ovat vain arveluja. Perustellummin voidaan uskoa optimistisesti ihmisen kykyyn ratkoa mahdolliset ongelmat. On olemassa vakuuttavaa näyttöä ihmisen kyvystä ratkoa uhkaavia ongelmia ja parantaa elinolosuhteita mm vähentämällä päästöjä.  Katastrofiskenariot on syytä unohtaa ja on hankittava lisätietoa panostamalla ilmastotutkimukseen ja uuden teknologian kehittämiseen. Teknologian, jolla paitsi vähennetään tehokkaasti päästöjä, myös sopeudutaan muutokseen ja suojaudutaan sen vaikutuksilta.

No hätä, nuoret.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Luin hiljattain artikkelin, jonka mukaan naiset tapaavat olla huolestuneempia kuin miehet. En muista mistä löysin artikkelin, joten ei ole antaa linkkiä.
Voisiko päätellä, että kun monet naiset eivät näytä tulevan toimeen ilman suklaata ja monelle miehelle moinen syötävä on turhanpäiväistä, naiset eivät tule toimeen ilman huolestumista? Ja kun joukossa tekeminen on niin yhteisöllistä ja kivaa, yhdessä huolestuminen on yhteisöllistä ja kivaa. Ilmastonmuutos on huolestumisen kohteena juuri sopiva. Se on kuin uskomushoito, joka varmasti tehoaa, vaikkei sitä voikaan mitata.
Ilmastonmuutos on sikälikin oiva naisellinen huolestumisen kohde, että jotain pitää tehdä nyt ja heti. Samoin kun kotona, jossa miehen on imuroitavaksi tässä ja heti, vaikka mies on luvannut imuroida kun on lukenut lehden. Mutta naisen mukaan nyt ja heti, koska ne villakoirat saattavat vaikka kadota ennen kuin niitä pääsee imuroimaan.
Johtuukohan tästä, että vihreät ovat pullollaan hirmu huolestuneita nuoria naisia?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Nuoret naiset ja yleensäkin murrosikäiset hakevat elämälle tarkoitusta ja huolestuvat turhan herkästi. Historian ja yhteiskunnallisen kehityksen ymmärrys on vielä heikkoa, joka pahentaa tilannetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Asia on juuri näin. Nykyaikana syötetään kaikenlaista hyödytöntä humpuukia nuorisolle, ja seuraukset näkyvät.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Kun vertaa omaa ajatusmaailmaa ja tästä kommentista välittyvää ajatusmaailmaa, niin ei voi kuin todeta, että on sukupolvien välillä hieman eroa. Olen tietysti jäävi sanomaan, mutta ehkä tässä on onneksi menty parempaan suuntaan. Ainakin itse osaan siivota ilman vaimoni käskyjä tai ohjeita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tuossa ennusteessa tuhon olisi pitänyt aiheuttaa uutisessa tarkemmin määrittelemätön ympäristön huononeminen, jolla kai viitattiin jätteisiin, sademetsiin ja biodiversiteetin heikkenemiseen ja vastaaviin tekijöihin."

Tuo näyttää menneen oikein.

Katsoin hiljattain hieman vanhempaa elokuvaa ja katsoin että onpas jännän näköisiä otuksia, onko tuollaisia oikeasti?

Niitä oli elokuvaa tehdessä. Nyt ovat kuolleet sukupuuttoon. Aika jännää tämä kun jos haluaa nähdä luontoa niin ne löytyy vanhoista videoista ja elokuvista kun nykyään luonto tuhoutuu niin nopeasti.

---

Sen sijaan olet ymmärtänyt merenpintanousu uutisoinnit pahasti väärin. Veden lämpökapasiteetti niin suuri, että siinä kestää tuhansia vuosia että napajäätiköt sulaa.

Siinä kaiketi tarkoitetaan sitä, että prosessia ei oikein pysty pysäyttämään jos ei reagoida.Se sitten on hölmöläisajattelua jos kuvittelee napajäätikön katoavan kymmenessä vuodessa.

Nyt siis kaiketi ollaan siinä tilanteessa, että mitä poliittisia päätöksiä tehdään ilmastovyöhykkeiden siirtyessä, että miljardeilla ihmisillä säilyy kelvolliset elinolot. Sellaisilla asioilla kuin "valtion rajat" ei tietenkään ole mitään merkitystä. Eivät ole ennenkään estäneen yhteiskuntien romahtamista ja kansainvaelluksia.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Eilen kertoivat uutisissa, että Suomessa sukupuuttoon kuolemassa ollut kotkalaji on elpynyt ja nyt niitä kotkia on liian kanssa. Nyt haahkat ovat häviämässä, koska lisääntyneet kotkat syövät haahkat.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ja entäs se Suomen kansallislintu, laulujoutsen. Yrjö Kokko haki laulujoutsenen pesää monena vuonna Lapista 1950-luvun alussa, ja vihdoin onnistui löytämään pesivän parin muistaakseni jostain Enontekiön erämaista. Nykyään niitä laulujoutsenia on täällä etelässäkin melkoisia parvia muuttomatkoillaan, ja monet parit pesivätkin aivan asutuilla järvillä, siis ihmisen reviireillä.

Viimeksi näin tuossa aivan Pori-Tre valtatien (valtatie 11) vieressä muutaman kymmenen laulajan tokan pellolla lepäämässä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Ympäristöongelmien vähättelyllä onkin kieltämättä takanaan paljon pidempi ja synkempi historiansa.

Lajikatoa ei millään tekniikalla korvata.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Niin juuri. Lapsuudessa lehdistä sai lukea artikkeleita, kuinka 'ihminen taistelee luontoa vastaan'. Onneksi asenteet ovat muuttumassa.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Paras mahdollinen mutta epävarma tieteellinen tieto kertoo, että ilmasto muuttuu ja ihmisellä todennäköisesti on vaikutusta muutokseen. Ihmisen vaikutuksen suuruudesta on epävarmuutta. Arvailut maailman tuhoutumisesta nopeasti ovat vain arveluja. Perustellummin voidaan uskoa optimistisesti ihmisen kykyyn ratkoa mahdolliset ongelmat. On olemassa vakuuttavaa näyttöä ihmisen kyvystä ratkoa uhkaavia ongelmia ja parantaa elinolosuhteita mm vähentämällä päästöjä. Katastrofiskenariot on syytä unohtaa ja on hankittava lisätietoa panostamalla ilmastotutkimukseen ja uuden teknologian kehittämiseen. Teknologian, jolla paitsi vähennetään tehokkaasti päästöjä, myös sopeudutaan muutokseen ja suojaudutaan sen vaikutuksilta.

"Äsken puheenvuorossani http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2752...
totesin:
” - - näkemykseni mukaan Suomella on hyvät mahdollisuudet EU:n puheenjohtajakautenaan tuoda esille luonnonlakeihin perustuva vaihtoehtoinen, Pariisin sopimusta korvaava strategia luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin sopeutumiseksi.”

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Kyse on varmaan ihan aidosta huolesta ja osittain jopa joukkohysteriasta mutta osalle ilmastonmuutos on sopiva keppihevonen oman poliittisen ideologian pakottamiseen muulle kansalle. Ja tuo ideologia pohjautuu vahvasti sosialismiin, sääntelyyn ja yksilönvapauksien kieltämiseen. Äärimmillään vaikuttaa siltä että ilmastoaktivistien tavoitteena länsimaita yritetään ilmastoperustein ajaa alas kun taas kommunistisille maille kaikki saastuttaminen sallitaan.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

....puhuvat koko järjestelmän muutoksesta ja rikkaiden elintapojen muuttamisesta...uhrautumisesta...missä olenkaan näitä puheita aiemmin kuullut.....?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Joillakin näyttää olevan hätä.Saksan Fridays for Future liikkeen 22-vuotias Luisa Neubauer oli edellisellä viikolla puhujalistalla ison energiajätin vuosikokouksessa ja tällä viikolla hänellä oli keskustelut Ranskan presidentin kanssa.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI: Pelottelu raportteja jo vuodelta 1980, 2 milj lajia piti hävitä vuoteen 2000 mennessä, 872 dokumentoitua tapausta vuoteen 2010 mennessä, Hehheh.
Milloinka "suden huutelu" loppuu? Ei milloinkaan, koska aina tulee uusi nuori sukupolvi joka tietää ja osaa historiaa huonosti!

https://wattsupwiththat.com/2019/05/11/how-capital...

"In 1980, for example, the Jimmy Carter administration distributed to foreign governments a report claiming that, by the year 2000, 2 million species would be wiped out. In fact, by 2010, there had been 872 documented extincion"

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Pelottelu raportteja jo vuodelta 1980, 2 milj lajia piti hävitä vuoteen 2000 mennessä, 872 dokumentoitua tapausta vuoteen 2010 mennessä, "

Ja kuinka moni niistä lajeista on kokenut tavallaan "luonnollisen" kuoleman ja kuinka monessa on ihmisellä sormensa pelissä. Tietysti pitää olla huolissaan jokaisesta turhasta sukupuutosta mutta tuollaisten älyttömien skenarioiden heittely on... älytöntä ja lopulta haitallisempaa ajetulle asialle kuin olan kohauttaminen. Sama juttu muuten tuntuu pätevän tähän ilmastokohkaamiseen, ihmiset alkavat saada koko meuhkaamisesta tarpeekseen ja kyseessä on lopulta EVVK. Ja kun molempiin asioihin, niin sukupuuttoihinkin kuin ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, pitäisi suhtautua vakavastikin, ja tuossa ilmaston tapauksessa miettiä kaksi kertaa mikä lopulta on ihmisen osuus muutoksessa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eväät pelottelulle on sisäänrakennettu ilmastotieteeseen ja ilmastopolitiikkaan, koska uhkapainoitteisuus. Jos nähdään jokin ongelmaton alue, niin eihän siitä tehdä tutkimusta, varsinkaan ei julkaista tulosta, että ennakko-oletukset pitivät paikkansa ja mitään ei tarvitse tehdä.
Ilmastopolitiikassakaan ei keskitytä ilmastonmuutoksen edullisiin piirteisiin, vaan haitallisiin. Jopa niin, että haittoja nähdään enemmän kuin niitä oikeasti onkaan. Esimerkiksi vakuutustilastojen ilmastovahinkojen kasvu ei suinkaan tarkoittanut ilmaston huononemista, vaan väestönkasvua.

Hätäilemällä ei synny kuin vihreitä lapsia, jos niitäkään. Hätäily on aika tyypillinen ilmiö ilmastopelottelussa. Pohjaa sille voi saada sellaisista havainnoista, missä ilmastojärjestelmän luonnollisista rytmeistä on huomioitu vain se "kiihtyvä" nousuvaihe. Hätäilykuvitelmissa ei yleensä huomioida tulevien teknologioiden vaikutuksia. Niissä siis teknologinen kehitys on pysäytetty.

Mitä esimerkiksi sukupuuttoihin tulee, niin kyllähän siinä jokin merkitys ilmastopolitiikallakin on. Nimittäin resurssien suuntaaminen tehottomiin ilmastonvakiointitoimiin on vähentänyt resursseja muualta. Väestönkasvu kuitenkin taitaa olla se pääsyy sukupuuttoihin, mutta eihän ilmastopolitiikassa edes mainita väestönkasvua tekijänä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

On erinomaisen hyvä, että ilmastosta ja saastuttamisesta ylipäätään keskustellaan ja otetaan siihen kantaa. On kuitenkin katsottava totuutta silmiin ja oivallettava, että globaali väestönkasvu tarkoittaa lisää energiaa ja lisää saasteita. Jollei puhtaampaan energiaan olla siirtymässä nyt, se on joka tapauksessa edessä 2050, 3050, 4050...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tämän Greta nimisen lapsukaisen vanhempien "bisnesjälkiä" kun seuraa niin ne johtaa Al Core nimiseen sylttytehtaaseen asti ja tienaavat ilmeisesti hiilidioksiidilla. Lapsi on siis bisneksentekoväline ja nostettu sen takia jalustalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset