Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Norminpurkutalkoiden tilinpäätös: Hämärätaksit, salahotellit ja dronet

Törkeä salahotellibisnes leviää Suomessa syövän lailla muuttaen asuinympäristöjä kaupalliseen toimintaan, joka kiertää kaikki hotellibisnekseltä edellytettävät lait ja turvallisuusmääräykset. Ihmisten kotitalot voivat muuttua tyypillisesti nuorten biletaloiksi tai kiinalaisten turisten käyttöön asukkailta lupaa kysymättä.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006103605.html?share=45113e761cfeba4b2bfb58005cb00234

Tätä bisnestä harjoittavat ja puolustavat ilmeisesti tahot, jotka ovat varmistaneet oman asumisensa rauhallisessa merenrantahuvilassa isolla omalla tontilla tai vastaavassa paikassa, josta vieraat voidaan pitää poissa. Käsi ylös kuinka moni suostuu kerrostaloasuntonsa viereisen oven takana olevan asunnon muuttamiseen hotellihuoneistoksi?

Uuden hallituksen on ensi töikseen kirjoitettava pari lisälakia, jolla tämä toiminta kitketään pois. Herää kysymys ovatko alan lobbarit jo varmistaneet asemansa niin hyvin, ettei lakeja saada aikaan?

Voi olla, että tämä salahotellibisnes on yksi kaupungistumista kiihkeästi ajaneiden tahojen rahantekokone. Tällä lienee yhteys siihen, kuinka kaupungistamishuumassa virkamiehiä myöten on kiihkeästi haluttu suosia pieniä koppikoteja asuntorakentamisessa. Salahotellibisnes sopii näihin hyvin mutta tällaiset asuinalueet slummiutuvat ennemmin tai myöhemmin, koska kynnelle kykenevät ihmiset pyrkivät muuttamaan näistä pois heti kun se on heille taloudellisesti mahdollista.

Sipilä-Bernerin hallituksen ”norminpurku” saatiin vaaleissa onneksi pysäytettyä. Hallituksen luoma ilmapiiri kuitenkin rohkaisi kokeilemaan erilaisia moraalittomia ansaintakeinoja. Pahimmin norminpurku puri taksi-alaan, jossa helpotettiin mahdollisuuksia rahastaa normikansalaista kaikin keinoin. Salahotellibisneksessä on kyse paljon vakavammasta asiasta sen rapauttaessa sitä ydintä, jota ihminen yhteiskunnalta haluaa: turvallista asumista perheille.

Teknologinen kehitys avaa paljon mahdollisuuksia hyvään ja pahaan. Arvojen kehitys kohti narsismia kääntää suuntaa aiempaa helpommin kohti pahaa.

Kehitys on osoittanut aika kiistattomasti, että modernissa nopeasti kehittyvässä yhteiskunnassa tarvitaan enemmän eikä vähemmän normeja, joilla turvataan kansalaisen perustarpeet kuten oikeus rauhalliseen kotiin. Vanhuksen on päästävä taksilla lääkäriin ilman pelkoa huijauksesta. Toivottavasti asiaan puututaan ennen kuin laiton drone paketteineen putoaa jonkun päähän tai törmää matkustajalentokoneeseen. Jos näin ei tehdä niin ei tarvitse ihmetellä, jos kansalaiset haluavat vaihtaa päätöksentekijät.       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sipilän-Bernerin jäljissä riittää jälkisiivousta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Byrokratian purkutalkoot.

Joka kolmas palkkaeuro maksetaan Suomessa julkisella sektorilla verovaroin. Ero Saksan 17 % tasoon on merkittävä.

Kaikkea se verovara elättääkin. Nyt TV1:ssä esittäytyy eduskuntalaitoksen tutkimuskeskus omine äätelmineen !

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Pysytään kuitenkin blogin aiheessa....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jaa ... että plogin aiheessa. Fakta vain on se, että meillä Suomessa on Euroopan suurin ja kallein julkinen sektori verovaroin kustannettuna.

Vuoden 2008 jälkeen Suomen julkisrn sektorin palkkoja on nostettu eniten koko Euroopassa yli 6 miljardilla eurolla ilman pienintäkään talouskasvua.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #4

Ei tuokaan tähän liity mutta olkoon tämä vielä....muut vastaavat poistan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #5

Huolestuttako mikään muu, kuin verotulot ja julkisten menojen alijäämäisyys ?

Italiassa käydessä verottaja ei tiedä mitään mukavasta majoituksesta tai sen velvotteista.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Näistä hyvää tarkoittavista taustoista, tulisi ajatella hyvin skeptisesti. Alustavasti ei kannata lähteä hakemaan hyvää, ellei osoittaudu toisin. Näin iso linja, joka näyttää olevan todellisuutta.

Positiivisuusvaatimus odotuksena on varmaaan suun tukkimiseen liittyvää, ja ajatuskontrollia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Meidän naapurissamme on AirBnB-toimintaa ollut jo vuosikaudet.
Eikä se edes mikään salaisuus ole koska huoneiston voi ihan julkisesti vuokrata.
Ihan normaaleja ihmisiä siellä välillä asustelee eikä mitään häiriöitä ole ollut.

Olenpa jopa itse asustellut perheeni kanssa sellaisessa täällä Suomessa kun meille tuli vesivahinko, vakuutusyhtiö varasi ja maksoi.

Ulkomailla toki on myös rahallisesti ollut järkevää valita AirBnB-majoitus.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Olen itsekin joskus kokeillut AirBnB:tä ja halpaa oli. Onhan se halpaa kun vältetään hotellitoiminnalle laissa määrätyt velvoitteet eli rikotaan lakia.

Normaaliahan ne kiinalaiset ja bileet ovat mutta kun päivittäin tulee uusi bilettäjä niin niitä voi olla turhan usein asuintaloon.

AirBnB:ssä alkuperäinen ajatus oli tarjota omassa kodissa nukkumapaikka ja samalla tutustua uusiin ihmisiin. Hieno ajatus mutta nykyään kyseessä on ammattimainen hotellitoiminta, joka naamioidaan viattomaksi kansalaisten vuokraustoiminnaksi.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kun jotain hyvältä näyttäävää on, ollakseen oikein totta, kannattaa valmiustasoa nostaa, tarkkaavuutta koskien.

On toki paljon kohtuu-edulliselta näyttäävää, kun kalastelua ei enää selkeästi tarvita, joten todennäköistä räikeyttä ei ole samalla tapaa ilmeisenä löydettävissä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jos nyt kuitenkin malttaisit pysyä totuudessa vähän tarkemmin:

> vältetään hotellitoiminnalle laissa määrätyt velvoitteet eli rikotaan lakia.

Jos Airbnb rikkoo lakia, niin sittenhän asia on aika helppo: kutsutaan poliisit tai lakimiehet paikalle. Mutta senhän me kaikki tiedämme, että he eivät riko lakia. Joten miksi poikkeat totuudesta ja väität heidän rikkovan lakia? Voit toki ehdottaa että säätäkäämme laki, joka tekee tuon laittomaksi.

> Normaaliahan ne kiinalaiset ja bileet ovat mutta kun päivittäin
> tulee uusi bilettäjä niin niitä voi olla turhan usein asuintaloon.

Tähänkin asiaan on jo olemassa lakeja ja määräyksiä: niitä kutsutaan taloyhtiön järjestyssäännöiksi. Jos sinun tuossa kuvailemasi skenaario toteutuisi ihan oikeasti, eikä kyseessä olisi vain keksitty mielikuva joka ei vastaa käytännön todellisuutta, niin kuka tahansa asukas (olipa villi opiskelija tai Airbnb-majoittaja) saisi varoituksen taloyhtiöltä, jos useampi kuin yksi naapuri antaa kirjallisen todistajan lausunnon että jossain asunnossa on vietetty äänekästä tai muutoin häiritsevää elämää. Toisesta varoituksesta tulisi häätö. Joten tämä asia on jo hoidossa, jos nuo sinun mainitsemasi kiinalaiset bileet toteutuvat, ja se häiritsee naapureita, se peli loppuu kahden varoituksen jälkeen, ja sitten asia on kunnossa.

> nykyään kyseessä on ammattimainen hotellitoiminta,
> joka naamioidaan viattomaksi kansalaisten vuokraustoiminnaksi.

Suuri osa Airbnb-vuokraajista varmasti tekevät sillä ihan konkreettista tuottoa. Mutta sama pitää paikkansa myös muuhun asuntojen vuokraukseen, eli pitkäaikaisten vuokralaisten pitämiseen. Siinäkin tehdään ihan hyviä tuottoja, kun ostaa asunnon ja remontoi sen, ja sitten laittaa vuokralle. Bisnes on niin hyvää että suuret eläkeyhtiötkin tekevät sitä, todella suuressa mittakaavassa. Asuminen on bisnestä joka tapauksessa, Airbnb ei tee siitä bisnestä, vaan se on bisnestä jo valmiiksi.

Lain ja määräysten mukaan Airbnb-toiminta on puhtaimmillaan ja hyväksyttävimmillään silloin kun ei tarjota muita oheispalveluita, eli ns. majoitustoiminnan kriteerit eivät täyty. Silloin kyse on vain asunnon vuokraamisesta, ainoalla erolla että vuokra-ajan kesto on lyhyt.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #12

Ion,
Laillisuudesta: Tavallinen kansalainen ei uskalla lähteä käräjöimään monikansallista jättiyritystä vastaan. Se olisi viranomaisten tehtävä. Samanlainen businesmalli todettiin Uberin kohdalla laittomaksi ja voi miettiä miksi viranomaiset ovat hitaita reagoimaan salahotelleihin. Jos lehtiä olet seurannut niin aivan viime aikoina oikeusjuttuja on lähdetty nostamaan kun Helsingissä haitat ovat paisuneet. Viranomaisten on asetetteva kansalasiten perusoikeudet etusijalle.
Kyse on hotellitoiminnasta, jota kiistatta ei saa asuintaloissa näin harjoittaa. Siksi sitä peitellään tavanomaiseksi vuokraukseksi.

Taloyhtiön järjestys: Älä saivartele. Tiedät varmasti, että käytännössä häädön hankkiminen on hankala,kallis ja pitkä prosessi, jossa joudutaan käymään ehkä pitkäänkin oikeutta. Jos vähänkin lehtiä luet, tiedät myös, että näyttökynnys ja vaadittava haitta on todella korkealla. Oleellista on, että aiheutuu selvää häiriötä, jota ei tule normaalista asumisesta mutta oikeusteitse on turha toivoa häätöä, koska häiriö ei usein ole riittävä niin raskaaseen tuomioon. Käytännössä asukkaat ovat voimattomia. Nykykäytäntö ei suojele asukkaita, ja siksi tarvitaan nopeasti tälle salahotellibisnekselle kielto uuden lain muodossa.

Tuotoista: Totta kai tuottoja asuntobisneksestä tulee. Tässä on kyse kuitenkin asunnoista. Salahotellibisnes ei tarjoa asuntoja vaan majoitusta, joka ei pitäisi olla sallittu asuintalossa. Kuten ei olekaan.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #13

On totta että tavallinen kansalainen ei uskalla käräjöidä juuri ketään vastaan, koska se nyt vain on niin kallista saada oikeutta.

Mutta ei tämä Airbnb-asia yksittäisten kansalaisten varassa seiso tai kaadu. Euroopassa on kaupunkeja jotka ovat lähteneet tekemään sääntöjä jotka rajoittavat Airbnb-toimintaa. Sitten se on kaupunki joka ajaa sitä asiaa. Nyt kun meillä Airbnb on laillista ja sallittua, siinä ei ole mitään laillista ajettavaa kansalaiselle eikä kaupungille.

Jos vuokralaisen irtisanominen on niin vaikeaa kuin kuvailet, sitten siinä on ongelma kaikille taloyhtiöille kaikissa häiriötilanteissa, eikä se ongelma koske vain Airbnb:tä vaan myös bilettäviä opiskelijoita tai kotona juopottelevia työttömiä.

Mitä minuun tulee, näen Airbnb:n tervetulleena muutoksena sellaiseen suuntaan, että yöpyjiä voi majoittaa kuka tahansa jolla on koti, ei tarvitse olla varakas sijoittaja jolla on varaa rakentaa hotelli 100 miljoonalla eurolla. Se avaa ansaintamahdollisuuksia myös tavallisille ihmisille, alalla joka on aiemmin ollut sijoittajien eliitin pelikenttä. Näen tämän kehityksen tasa-arvoistavana ja tervetulleena.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #14

Sen vielä voisi sietää, jos omaan kotiin majoittaisivat vaikka matkalla ollessaan. Mutta näin ei ole. Itse asutaan omassa kodissa ja ostetaan majoitustoimintaa varten muita asuntoja. Tämä on se ongelman ydin. Tämä on ammattimaista majoitustoimintaaja sellaisena sitä pitäisi käsitellä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #15

Ammattimaista kyllä, mutta pienemmän ihmisen saavutettavissa olevaa bisnestä kuin hotellitoiminta. Se on positiivinen ja tasa-arvoistava näkökulma. Myös edullisempi hintataso on kovasti kansan mieleen. Yhteiskunta on päättänyt että asunnon lyhytaikainen vuokraus ilman oheispalveluita on rinnastettavissa vuokraustoimintaan eikä majoitustoimintaan. Sen mukaan mennään, enkä usko että kansan enemmistö näkee tilanteessa aihetta muutokseen.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #19

Se nähdään tulevissa oikeusjutuissa Helsingissä,

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #15

Millä tavalla tämä Airbnb on enemmän tuomittava kuin reppufirmojen vuokraamat asunnot missä vaihtuu asukkaat viikon parin välein? Väitän että heidän tuottamat haitat ylittävät Airbnb-toiminnan haitat kirkkaasti.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Juuri nyt
Naapuri parvekkeella muutama alaston nuorimies soittaa täysillä musiikia.
Väki vaihtuu. Meteli pysyy.

Tulisi edes elvistä tai iron maidenia

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tossa lyhytfilmi turkkuse satamast, taksikuskien rauhallista rinnakkaiseloa.
https://www.facebook.com/jarmo.kivinen/videos/2464...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Berner pitäisi hälyyttää tuonne erotuomariksi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset