Wahlroos: Euro oli virhe ja on maksanut Suomelle valtavasti verrattuna Ruotsiin

Sammon, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja nostaa kissan pöydälle: Hän toteaa euroon liittymisen olleen valtava virhe, joka on maksanut Suomelle paljon. Se on näkynyt siinä, että yritysten halu investoida Suomeen on ollut pitkään heikko, jolloin talouskasvu on pysynyt heikkona.

https://yle.fi/uutiset/3-7226623

https://www.hbl.fi/artikel/bjorn-wahlroos-finland-gjorde-fel-med-euron/

Sen miksi euroon liittyminen oli kallis virhe Wahlroos pelkistää oivallisesti: ” Euron käyttöönotolla eliminoitiin mahdollisuus muuttaa hintoja valuuttakurssien kautta. Eurolla tämä mahdollisuus poistettiin. Tämä yhdistelmä tuottaa työttömyyttä.”

Wahlroos jatkaa: ”Olemme tavallaan lukinneet työvoiman hinnan kiinni jokaisessa yksittäisessä euromaassa. Ja mitään mekanismia, joka muuttaisi sitä, ei ole.”  Ruotsissa valuutta kelluu, joten valuutta asettuu oikealle tasolle automaattisesti taaten Ruotsin teollisuuden kilpailukyvyn.

Paavo Väyrynen on aiemmin puhunut tästä ongelmasta ja saanut osakseen ylenkatsetta ja vähättelyä. Toki tästä ovat varovaisesti puhuneet muutamat kansantaloustieteilijätkin. Olisiko nyt syytä uskoa, kun elinkeinoelämän ykkösmies kertoo samaa.

Hallitusneuvottelujen ykköskysymys tulisi olla miettiä kuinka tämä ongelma ratkaistaan. Ilman tämän ongelman ratkaisemista voi ilmastonmuutoksen hillintä jäädä puheeksi rahojen puutteessa. Siksi se Kemin sellutehdaskin tarvitaan.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu