Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Katsaus Vake Oy:n katastrofiin ja valtion innovaatiopolitiikan sotkuun.

Kuten pääekonomisti Heikki Brotherus twiitissään totesi ” Vake Oy on ollut katastrofi. Enkä usko, että tragedia on vieläkään ohi.”. Sipilän hallituksen jäljiltä Suomen julkinen innovaatiotoiminta on sekaisin. Tästä kertoo osaltaan Vake Oy:n toimitusjohtajan Taneli Tikan eroaminen. Sipilän kaudella tutkimus -ja innovaationeuvoston toiminta käytännössä ajettiin alas ja toiminnan punainen lanka katosi.

Tuore kunta-ja omistusoikeusministeri Paatero totesi viime vuonna, ettei kukaan tiedä mitä Vake tekee. Nyt sitten tämä on korjattava tavalla tai toisella. 

https://www.talouselama.fi/uutiset/ex-elinkeinoministeri-paatero-vakesta-ei-saa-tulla-seuraava-tekes-kukaan-ei-tieda-mita-vake-tekee/ed6639ae-d995-3d7a-a8a2-b21037e6fa56

Vakessa rahaa on palanut mutta tulos lähentelee nollaa.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006139659.html .

Tikka ei varmaankaan ymmärtänyt mihin ryhtyi, kun pestautui Vakeen. Vake Oy:llä ei alun perinkään ollut kenttää, jota joku jo ei olisi hoitanut. Päävastuun kantaa Reijo Karhinen, jolta voidaan edellyttää parempi ymmärrys julkisen innovaatiotoiminnan roolista ja pelikentästä. Virkamiesten olisi myös pitänyt kertoa päättäjille, että Vaken tehtäviä hoidetaan jo ja ettei sitä kannata perustaa.

Sipilän hallitus sen sijaan lakkautti maailmallakin innovaatiotoiminnan edelläkävijänä tunnetun Tekesin ja muodosti uuden Business Finlandin (BF:n), johon yhdistettiin vienninedistämisorganisaatio Finpro. Parhaillaan käsitellään oikeusasiamiehen päätöstä ja selvitystä BF:n perustuslainvastaisesta toiminnasta. 

http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275408-miten-tahan-tultu-valtion-business-finlandin-toiminta-perustuslain-vastaista

Business Finlandin oli tarkoitus korvata sekava ja yrityksiltä kovaa kritiikkiä saanut julkinen vienninedistämisverkosto Team Finland.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/217326-kl-hallitus-lakkauttaa-kiusallisesti-vesittyneen-team-finlandin-tilalle-erikoinen

On byrokratiaa puhtaimmillaan, kun Business Finland perustettiin mutta Team Finlandia ei saatu hengiltä.  Yrittäjän kannalta sekava tilanne jatkuu. https://www.team-finland.fi/

Poliitikot ymmärtävät hyvin vienninedistämistä mukavine tutustumismatkoineen ja illallisineen vaikkapa Piilaaksoon, joita vienninedistämisorganisaatiot järjestävät. Tylsä poliitikon työ saa hohdetta, kun pääsee Googlen tai Facebookin kestittäväksi. Poliittiset lähetystöt Piilaaksossa näyttäytyvät kuitenkin lähinnä kehitysmaihin liittyviltä kummajaisilta.

Jokin syyhän siihen pitäisi markkinataloudessa löytyä, jos valtio alkaa tehdä yritysten ja konsulttien töitä. Vie leivän yritysten suusta. Kuvaavaa on, että kun Talouselämä kirjoittaa BF:n talvesta alkaen kesken olevasta pääjohtajanimityksestä, sanaakaan ei puhuta innovaatiotoiminnasta vaan BF:a luonnehditaan suomalaisille yrityksille vienninedistystä ja rahoitusta tarjoavaksi organisaatioksi.

https://www.talouselama.fi/uutiset/hakijalle-luvattiin-jo-business-finlandin-pomon-paikka-jossa-11600-e-kk-palkka-nyt-ministeri-katri-kulmuni-voi-heittaa-hanet-sivuun/cb9ea6b9-b98c-4ad6-9418-dfba4074c62a

Vientikonsultteja markkinoilta löytyy, joten näiltä yritykset saisivat apua ilman valtiotakin. Edellytys on olisi ettei valtio veronmaksajien rahoilla kilpaile näitä hengiltä.

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/sopranon-tytaryhtio-ja-finpro-valimiesoikeuteen/e0f26f3a-d346-39ce-9fdf-df3ebc78015a

Harva poliitikko kuitenkaan ymmärtää vienninedistämisen ja aidon innovaatiotoiminnan eroa. Julkinen innovaatiotoiminta ei ole vain yritysten edun ajamista vaan ns. luovan tuhon edistämistä. Tämä tarkoittaa, että heikkoja yrityksiä ei pidä pönkittää edes innovaatiotuella. Näille pitää siis rohjeta sanoa ei, kun samalla tuetaan uusien riskipitoisten ja suuria uusia mahdollisuuksia avaavien aloitteiden ja yritysten alkukehitystä. On selvä, että monet heikot yritykset ovat tällaiseen toimintaa tyytymättömiä mutta umpihankeen latua avaavat yritykset ovat tyytyväisiä.

Julkisen innovaatiotoiminnan oikeutus lähteekin vallitsevan markkinapuutteen korjaamisesta. Kun yritykset luonnostaan mitoittavat innovaatiotoiminnan laajuuden yrityksen omaa riskiä ja etua katsoen, olisi koko yhteiskunnan kannalta katsoen otettava enemmän riskiä, sillä toiminnan hyödyt ”läikkyvät ” (spill over efekti) yrityksen ulkopuolelle ja muutkin hyötyvät uudesta osaamisesta. Siksi valtion kannattaa osarahoituksella kannustaa yrityksiä lisäämään innovaatiotoimintaansa.

Toiminnan on kuitenkin kohdistuttava kokonaan uusiin ideoihin ja niiden kehittämiseen. Tuoteparantelut ja viennin edistäminen voidaan tehdä markkinaehtoisesti ilman veronmaksajan rahaa.

Hallitus ei näytä ohjelmansa perusteella ymmärtävän talouskasvun syntyvän pääasiassa innovaatioista. Seuraavina viikkoina nähdään kykeneekö Rinteen hallitus korjaamaan virheitä. Voisi aloittaa tästä:

-Lakkautetaan Vake Oy ja Business Finland ja perustetaan Suomeen aito julkinen innovaatio-organisaatio, joka keskittyy vain kokonaan uusien ideoiden kehittämiseen ja parhaimpien eteenpäin viemiseen pilot- ja demovaiheisiin. Business Finlandin pääjohtajavalinta on ollut pysähdyksissä tammikuusta, joten nyt paikalle voisi rekrytoida kovan luokan asiantuntijan.

-Lakkautetaan ajatuspaja SITRA tarpeettomana ja siirretään rahat uusien ideoiden kehittämiseen. Tässä skenariossa Sitra ei tarvitse uutta pääjohtajaa, ei ainakaan komissaari Jyrki Kataista. Ajatuksia syntyisi, jos pääjohtajaksi nimettäisiin vaikka Heikki Pursiainen, ekonomisti ja entinen ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja.

-Siirretään aluksi 0,5-1miljardi yritystuista tulevaisuuden osaamisen ja innovaatioiden rahoittamiseen. Yritystukien haitat ovat ekonomistit tutkimuksissa aika yksiselitteisesti todetut. Elinkeinoministeri Kulmunilla ei aamu-TV:n haastattelussa näyttänyt olevan mitään käsitystä näistä haitoista, joten tämä lienee toiveajattelua.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Siinä oli jämäkkää asiaa ja loppu vielä hyvin konkreettinen kolmella kohdallaan.

Koko Suomen hallinnon painopistettä pitäisi muuttaa innovaatioiden ja ideoiden edistämisen suuntaan.

Paikallaan pysyvät alat eivät tarvitse valtiosihteereitä, eikä muutenkaan massiivista koneistoa. Siispä panostusta siihen, mitä Suomi haluaa olla "isona".

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

(Sivuhuomautus) Suureksi onneksemme OP-ryhmä ymmärsi erottaa Karvisen. Hänen johdollaan pankkikonserni laajeni useille business-sektoreille, joissa sillä ei ole mitään osaamista. Voi vain yrittää kuvitella, millaista tuhoa maamme suurin rahoituslaitos saattaisi kohdata finanssikriisissä Karvisen luomalla yritysrakenteella.

Team Finlandiin oli pesiytynyt lähinnä poliitikkoja, jotka halusivat poseerata innovaatioympyröissä. Kukaan heistä ei kyennyt auttamaan rahoituskanavien avaamisessa Euroopan Investointipankkiin (lukuisista pyynnöistäni huolimatta).

Business Finlandin päätehtävä näyttää olevan byrokraattisen pilkuntarkka Horizon-rahan hakuprosessien selittely.

Olen ollut säännöllisesti mukana BF:n ja Vinnovan tilaisuuksissa, ja täytyy sanoa, että ne olivat yrityksille pelkkää ajanhukkaa. Suurin osa osallistujista oli julkisen sektorin koulutusorganisaatioista rahaa hakemassa, vailla verkostoitumishaluja. Niinpä olen ehdottanut Vinnovalle tämänkaltaisen yhteistyön lopettamista ajanhukkana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset