*

Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Pohjois-Korea

ELÄMMEKÖ VUOTTA 2001 VAI 2017?

Guam on kuin tarjottimella USA:n itse tekemälle ydiniskulle. Ydinase on ollut saarella valmiina toisesta maailmansodasta lähtien, koska saari on USA:n oma sotilastukikohta.
Guam on strategisesti vanhentunut 70 vuodessa, mutta tukikohtana silti käyttökelpoinen vielä ydinräjähdyksen jälkeen. Saari on 48 km pitkä ja 14 km leveä keskellä valtamerta n. 1000 km Filippiineiltä, Manilasta itään. Etäisyys Pohjois-Koreaan on n. 2000 km.

Pohjois-Korean kuritus on läntisen kulttuurin puolustushyökkäys?

Kiina nousi mailman suurimmaksi taloudeksi jo vuonna 2014 - PPP-korjattuna kansantalouden kuvaajana. Korean niemimaa on Kiinan suora jatke - maantietellisesti. Kiina on molempien Koreoiden suurin kauppakumppani, on myös paljon yhteistä historiaa - alkaen japanilaisten hirmumiehityksestä - aina Nanjingin verilöylyihin asti **. 

Äkkiä olemme ydinsodan uhkan alla ja mietimme hajanaisia ajatuksia

Äkkiä olemme ydinsodan uhkan alla ja mietimme hajanaisia ajatuksia

*

Johdanto

Yhdysvallat pudotti atomipommit Japaniin 6. ja 9.8.1945.

Vuonna 1962 maailma kävi ydinsodan partaalla, kun Castro hyväksyi Neuvostoliiton ydinkärkien sijoittamisen Kuubaan, vain runsaan sadan kilometrin päähän Yhdysvaltain rannikosta.  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004882577.html

Nelisen vuotta sitten The Guardian kirjoitti, että maailma oli ydinsodan partaalla 1983:

Suorittaako Yhdysvallat ”kirurgisen toimenpiteen” Pohjois-Korealle?

Suorittaako Yhdysvallat ”kirurgisen toimenpiteen” Pohjois-Korealle?

*

Presidentti Trump lupasi uhittelevalle Kim Jong-unille tämän saavan tuta ”fire and fury”.

Umpikujasta ratkaisuihin Pohjois-Koreassa

Me olemme nopeasti lähestymässä tilannetta, jota harva haluaisi olla todistamassa. Pohjois-Korean ydinasevalmistelujen odotettua nopeamman etenemisen vuoksi maailma on uuden sotilaallisen konfliktin kynnyksellä Donald Trumpin toimiessa Yhdysvaltain presidenttinä.

Eskaloituvan konfliktin riski

ILO:n 106. yleiskokous (osa 5)

Puola – C29 Pakollinen työ

Pohjois-Korea on lähettänyt noin 50 000 kansalaistaan työskentelemään ulkomaille. Maan ydinaseohjelma kaipaa kipeästi ulkomaista valuuttaa, joten Etelä-Korean mukaan työntekijöiden palkoista suurin osa menee maan eliitille ja ydinaseohjelman rahoittamiseen. ILO on seurannut tilannetta jo pitkän aikaa, ja raporttien mukaan pohjoiskorealaiset työntekijät tekevät 12–16 tuntisia työpäiviä ja yleensä vielä ilman vapaapäiviä. Työntekijät siis työskentelevät käytännössä orjuutta vastaavissa olosuhteissa.

Pohjois-Korea antoi varoituksen Trumpille

Pohjois-Korean uhittelu ja propaganda on vieläkin älyttömämpää kuin Trumpin.  Maa uhoaa antavansa varoituksen Trumpille ja pystyvänsä iskemään ohjuksillaan Yhdysvaltoja vastaan. Tämä vastaa suunnilleen samaa kuin Suomi uhoaisi pystyvänsä iskemään Venäjälle leikkihelikopterilla.

Kuka voi tosissaan ottaa tuollaista uhittelua? 

Ilmeisesti pohjoiskoerealaiset ainakin näyttelevät uskovansa.

Voidaanko Pohjois-Korean ohjukset torjua rauhanomaisesti?

Pohjois-Korea lisäsi oleellisesti kansainvälistä jännitystä laukaisemalla ballistisen ohjuksen USA:n kansallispäivän kynnyksellä. Donald Trump etsii apuja muualta samalla kun Venäjä ja Kiina pyrkivät yhdessä kääntämään kriisin omaksi voitokseen. Koko ajan lähemmäs tulee aika, jolloin Kim Jong-un pääsee kiristämään muuta maailmaa todellisen ja toimivan ydinaseistuksen turvin. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko tilanteeseen olemassa mitään rauhanomaisia ratkaisuja.

Kriisin juuret

Hakeeko USA hyökkäyssyytä Pohjois-Koreaan?

Tänään Yhdysvaltain arvaamaton presidentti Donald Trump twiittaa, ettei hänen liittolaiset Japani ja Etelä-Korea enää kauaa jaksa odottaa, vaan jotain tapahtuu |1 – samaan aikaan Pohjois-Korea saanee valmiiksi oman ohjustentorjuntajärjestelmänsä |2, jota se kiihkeästi kehittää – jopa kansansa kustannuksella.

 

Pjongjang - päivä suljetun kaupungin kaduilla

Julkaisen tämän vain vastapainona Janne Kejon US-puheenvuorossa julkaisemille videoille Pohjois-Koreasta. Oheiset videot on kuvannut Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen huhtikuussa 2017 vieraillessaan Pohjois-Koreassa.

https://yle.fi/uutiset/3-9652278

Pjongjang Wikipedian mukaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pjongjang

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä